ჩირები, თხილეული, მარცვლეული – სად შეიძლება შეგვხვდეს აფლატოქსინის შხამი?

  გაეროს სურსათისა და სოფლის მეურნეობის ექსპერტმა, ეკოტოქსიკოლოგმა ხათუნა ახალაიამ „მედიაცენტრ მთავარში” გამართულ პრესკონფერენციაზე აფლატოქსინის შხამის შესახებ ისაუბრა და აღნიშნა, რომ მსოფლიო მოსახლეობის 25% ამ ტოქსინის გავლენის ქვეშაა. მან იმ პროდუქციის სიაც ჩამოთვალა, რომლებშიც ყველაზე მეტად შეიძლება იყოს გავრცელებული ეს შხამი. ესენია: ჩირები (განსაკუთრებით ლეღვის ჩირი) თხილეული ბურღულეული მარცვლეული რძის პროდუქტები ცხოველის საკვები გამომშრალი ჩაი მისი თქმით, საკვებ პროდუქტებში ტოქსიკური ნივთიერებების არსებობა შეიძლება გამოწვეული იყოს ორი სხვადასხვა გზით. პირველი, როცა ხელოვნურად გამოიყენებენ ქიმიურ ნივთიერებებს იმისთვის, რომ მოიყვანონ სასოფლო-სამეურნეო პროდუქცია და მეორე, შენახვის დროს ბიოლოგიურად წარმოქმნილი ობის სოკოები და მსგავსი დამაბინძურებლები, რომელთაც … ვრცლად ჩირები, თხილეული, მარცვლეული – სად შეიძლება შეგვხვდეს აფლატოქსინის შხამი?