გაცოცხლებული უძველესი ვაზის ჯიში, 2 საუკუნოვანი ქვევრი, 6 სახეობის ღვინო და „ქრისტეს საფლავის მიწა“ ძმები ხუციშვილების მარანში

ორ საუკუნოვანი ქვევრი, 6 სახეობის ღვინო და მათ შორის, გადაშენების პირას მყოფი უძველესი ვაზის ჯიში „ქისი“ კისისხევში, ძმები ხუციშვილების ღვინის მარანში იწურება. ტრადიციების, უძველესი ვაზის ჯიშისა და სოფლის გადარჩენის ინტერესმა ძმები დედაქალაქიდან სოფელში დააბრუნა, ბიზნეს იდეაც გაჩნდა და საქმეც დაიწყო.      

ორ საუკუნოვანი ქვევრის მიწიდან ამოღებასაც საინტერესო ისტორია აქვს, თიხის კრამიტით ღვინის დაგემოვნებასაც, კრამიტზე სამახსოვრო ჩანაწერის დატოვებასაც, თუმცა, ის ოჯახური გარემო, ყველაფერი ნატურალური, კავკასიონის დათოვლილი მთები და ალაზნის ხედები, როგორც შიდა, ისე უცხოელი ტურისტებისთვის იმდენად მიმზიდველი აღმოჩნდა, ღვინის სამშობლოში, კისისხევის ძმები ხუციშვილების მარანი კახეთის ერთგვარი სავიზიტო ბარათი აღმოჩნდა.    

„მედიაცენტრი მთავარი“ სწორედ ძმები ხუციშვილებს და ხუციშვილების ღვინის მარნის პროფილს გაგაცნობთ.  

ძმებმა საოჯახო მარნის წარმოება 2015 წელს დაიწყეს და იმდენს მიაღწიეს, რომ გამორჩეული და განსაკუთრებული ღვინო ქვეყნის საზღვრებსაც გასცდა.

„ამ სახლში ჩვენი ოჯახის ოთხი თაობა ვცხვრობდით“ – ხუციშვილების მარნის ისტორია

მედიაცენტრი მთავარი:“ როგორ გაჩნდა იდეა, რომ საკუთარი ღვინის წარმოება დაგეწყოთ და რა სიძნეელეები ახლდა ამ პროცესს?

გელა ხუციშვილი: ჩვენ ახლა ვიმყოფებით თელავის მუნიციპალიტეტში, კისისხევში, ძმები ხუციშვილების ღვინის მარანში. მე და ჩემი ძმა გიორგი ხუციშვილი აქ დავიბადეთ, აქ გავიზარდეთ აქ და დავამთავრეთ საშუალო სკოლა. ამ სახლში ჩვენი ოჯახის ოთხი თაობა ვცხოვრობდით, ეს იყო მამის ბებია, ჩვენი მშობლები, ბებია  და ჩვენ. შემდეგ, ჩვენ სასწავლებლად თბილისში წავედით, უმაღლესი სასწავლებელი დავამთავრეთ, დავოჯახდით და გავაგრძელეთ ცხოვრება ქალაქში, თუმცა, ეს არ ნიშნავს, რომ სოფელთან კავშირი გავწყვიტეთ. გვქონდა საკარმიდამო ვენახები, წინაპრების და მამა-პაპის დროინდელი ვენახები, რომელსაც დღესაც ვუვლით და ვამუშავებთ. სწორედ ჩვენი ყურძნისაგან ვამზადებდით ღვინოს. 

მედიაცენტრი მთავარი:“ თქვენს წინაპრებს მეღვინეობასთან ჰქონდათ კავშირი?

გელა ხუციშვილი: “ჩვენი ოჯახის მიერ ღვინის კეთების ტრადიცია 200 წელზე მეტს მოიცავს, რასაც ეს ქვევრი მოწმობს, რომელიც სამუზეუმო ექსპონატია და 250 წლისაა. სადაც ახლა ვიმყოფებით, აქ ძველი მარანი იყო, სადაც თონეს ხედავთ სწორედ აქ იყო საუკუნოვანი ქვევრი ჩაგდებული. ჩვენი მშობლები სწორედ ამ ქვევრში აკეთებდნენ ღვინოს, ძირითადად რქაწითელს. იმ დროს, კომუნისტების პერიოდში, ღვინის კეთების სიღრმისეული ცოდნა არ არსებობდა და ძირითადად შიდა მოხმარებისთვის გამოიყენებოდა. ქვევრში ღვინის გაკეთებსაც არავინ აქცევდა ყურადღებას. ძირითადად პირადი მოხმარებისთვის ვაკეთებდით, ნათესავებისთვის”.

ძმებმა ხუციშვილებმა გადაწყვიტეს, რომ ამ საუკუნოვანი ისტორიის მივიწყება, ჩაკარგვა და ხელის ჩაქნევა არ გამოვიდოდა და ამიტომ, გადაწყვეტილება მიიღეს, რომ ის ფესვები, ტრადიცია და ისტორია, რაც „ქისისხევსა“ და ხუციშვილებს მოსდევთ ბიზნესად ექციათ და ამით სოფლის განვითარებისთვისა და ადგილობრივების დასაქმებისთვისაც შეეწყოთ ხელი.    

გიორგი ხუციშვილი: „ჩვენ, ძმები მუდმივად აზრთა ჭიდილში ვიყავით. გვინდოდა რაღაც გაგვეკეთებინა ერთად, თან ისეთი რამ, რაც საზოგადო იქნებოდა, სოფელს განავითარებდა და ადამიანების დასაქმებასაც შეუწყობდა ხელს. ასე გადავწყვიტეთ სოფელში დაბრუნება და  წინაპრების დანატოვარის აღდგენა.  2015 წელს პირველი ნაბიჯი გადავდგით და ახალი ქვევრების ჩავყარეთ. ამ ახალ ქვევრებში კი დაახლოებით 4-5 ტონა „რქაწითელი“ დავწურეთ და პირველივე მოსავალი ბოთლში გადავიატანეთ. რაც შეეხება დასახელებას, აზრთა ჭიდილი გვქონდა. რადგან ძმები ვართ, გადავწყვიტეთ, „ძმები ხუციშვილები“ დაგვერქვა. ვფიქრობთ, რომ  ამ ყველაფერმა გაამართლა“.

„ძმებმა ხუციშვილებმა“ „რქაწითელის“ ბოთლის ღვინო ბაზარზეც გაიტანეს, რომელიც საკმაოდ კონკურენტუნარიანი აღმოჩნდა. ვინც დააგემოვნა ყველას მოეწონა და ასე აიდგა „ხუცუშვილების მარანმაც“  ფეხი. „რქაწითელს“ „საფერავი“ დაემატა, „საფერავს“  „ქისი“ და დღეს უკვე „ძმები ხუციშვილების მარანი“ ექვსი სახეობის ღვინოს აწარმოებს:  მწვანე, რაქაწითელი, რქაწითელი-მწვანე, საფერავი, საფერავი ნახევრად ტკბილი და “ქისი”.

„ქვევრები დალუქულია თიხით. ეს საჭიროა იმისთვის, რომ არ გასკდეს, შეინარჩუნოს სინოტივე და ჰაერთან შეხებაში არ იყოს ღვინო. ღვინის დაყენებისთვის აუცილებელია ცოდნა და მოვლა. ყურძენი უნდა იყოს ხარისხიანი, თუ გინდა, რომ მაღალი ხარისხის ღვინო მიიღო“ – უყვება გია ხუციშვილი „მედიაცენტრ მთავარს“.

რაც შეეხება უნიკალურ ჯიშს – „ქისი“, ის უძველესი ვაზის ჯიშია, რომელიც გადაშენებას გადაურჩა და არა მხოლოდ გადაურჩა, ქვეყნის საზღვრებსაც გასცდა.

„ის იყო გადაშენების პირას მისული ჯიში. მასზე ლეგენდაც კი არსებობს და ვფიქრობ, რომ სიმართლესთან ახლოსაა. სოფლის დასახელება, სადაც ახლა ვიმყოფებით, არის კისისხევი. მას კისისხევი დაერქვა მას შემდეგ, რაც საქართველო საბჭოთა კავშირში შევიდა. რუსულში ასობგერა „ქ“ არ მოიძებდებოდა და ამიტომ „ქ“ გახდა „კ“, ქისისხევი კი კისისხევი. სოფლის ხეობას რომ აჰყვეთ, ერთი-ერთში ჰგავს ვარძიას, თავისი გამოქვაბულებით და გადადის საგარეჯოში, სწორედ დავით გარეჯის სამონასტრო კომპლექსს უკავშირდება ეს ხეობა“ – გვიყვება გელა ხუციშვილი.

რაც შეეხება თვითონ ჯიშს – „კისს“ ის, ერთ-ერთი უნიკალური ჯიშია, რომელსაც ანალოგი არ აქვს და არსად მოდის, გარდა კახეთისა. მისთვის კარგ მიკროზონად ითვლება ახმეტის რაიონი და სოფელი მაღრაანი.

„ქისი“ ნატურალური გაუფილტრავი თეთრი მშრალი ღვინოა, რომელიც  დამზადებულია „ქისის: ყურძნის ჯიშის 2017 წლის მოსავლიდან, მოყვანილია და ხელით მოკრეფილი კახეთის რეგიონში. ღვინო დაყენებულია ქართული ტრადიციული მეთოდით ქვევრში (თიხის ჭურჭელი). ღვინო არის მუქი ჩალისფერი, გამოხატული ჯიშური არომატითა და მშრალი ხილის ტონებით. მჟავიანობა და ალკოჰოლი არის დაბალანსებული. დაბოლოება არის ხანგრძლივი და საინტერესო.

აქ, თიხის კრამიტიდან ღვინის დაგემოვნებაც ერთგვარი ტრადიციაა

ღვინის ჯიშებისა და განსაკუთრებული არომატის გარდა, „ხუციშვილების მარანი“ ინტერიერითაც განსაკუთრებულია, რაც კიდევ ერთი მნიშვნელოვანი ფაქტორია, რის გამოც ის შიდა თუ საერთაშორისო ტურისტებს იზიდავს.

ყველა სტუმარი, ვინც „ხუციშვილების მარანში“ მოხვდება, სპეციალური თიხის კრამიტით აგემოვნებს არაჩვეულებრივი არომატის ღვინოს, ამის შემდეგ კი კრამიტზე ტოვებს ჩანაწერს, რომელიც ხუციშვილების მარანში საგულდაგულოდ ინახება და ისტორიის ნაწილი ხვდება.

აქ, ბუხართან უამრავ ასეთ კრამიტს ნახავთ, რომელიც აჭრელებულია ქართული, რუსული, ინგლისური, გერმანული თუ ფრანგული წარწერებითა და ხელმოწერებით. ეს კი იმას ადასტურებს, რომ „ხუციშვილების მარანი“ ყველასთვის საინტერესო და მიმზიდველია. ძმების მარანს „მედიაცენტრი მთავარის“ სახელით ერთი კრამიტიც დაემატა.      

მარანი, ქვევრები, კავკასიონის ქედი, ალაზნის ველი, საზაფხულო თუ საზამთრო რეზიდენცია ისეა ერთმანეთში შერწყმული, კომფორტისა და განტვირთვის სრულ შესაძლებლობას იძლევა. თუმცა, ეს ყველაფერი არ არის.  

ძმები გეგმავენ, მარნის ერთ ნაწილში სოფლის ისტორია გააცოცხლონ, რაც იმას ნიშნავს, რომ ძალიან მალე, ყველას შეეძლება მუზეუმის სტუმარიც გახდეს.  

რაც შეეხება თავად სოფელს, „კისისხევს“, ის ძველი წელთაღრიცხვით  მე-4 საუკუნიდან იხსენიება  და იწოდება როგორც ქრისტეს საფლავის მიწა. სწორედ ამ სოფლის ისტორიამ გადააწყვეტინა ძმებს მუზეუმის გახსნა.     

ძმებს აქტიურად უდგანან გვერდში დედა, მეუღლეები, შვილები, რაც ოჯახური განწყობისა და გარემოს მეტ დატვირთვას იძლევა.

„ღვინოში, რომელსაც ჩვენ ვაწარმოებთ, თავმოყრილია ყველა ის საუკეთესო არომატი და თვისებები, რაც საუკეთესო ნატურალურ ღვინო უნდა ჰქონდეს. სწორედ ამიტომ იზიდავს ის სტუმრებს. თუმცა, თუ სტუმარს ოჯახურად და გულიანად არ დახვდი, ისეთ სითბოსა და სიყვარულს ვერ მოიპოვებ, რაც ჩვენთან სტუმრებისგან იგრძნობა“ – გვიყვება ძმები ხუციშვილების დედა თამარ ხუციშვილი.

სწორედ დედა აღმოჩნდა ერთ-ერთი მოტივატორი, რის გამოც ძმები სოფელს დაუბრუნდნენ.

„დედას უკავშირდება ჩემი და ჩემი ძმის სოფელში მობრუნებაში ლომის წვლილი. ფაქტობრივად, აქ, სოფელში მხოლოდ დედა დარჩა, ის პედაგოგია, 56 წლის სტაჟი აქვს და ამჟამად 78 წლისაა. ამ დროის განმავლობაში მუშაობდა სკოლაში და წელს დატოვა სკოლა. ის  აქტიურადაა ჩაბმული ამ საქმეში, სოციალური ქსელის აქტიური მომხმარებელია და სტუმრებთან აქტიურ მიწერ-მოწერაშია და ეს თბილი კომუნიკაციაც გვეხმარება, რომ სტუმარი მაქსიმალურად კომფორტულ გარემოში ვამყოფოთ“ – ამბობს გელა ხუციშვილი „მედიაცენტრ მთავართან“.    

რაც შეეხება სტუმრებს, როგორც კრამიტზე დატოვებული წარწერები ადასტურებს, „ხუციშვილების მარანს“ მრავალფეროვანი  ტურისტი სტუმრობს.

„გვსტუმრობენ როგორც ახლო და მეზობელი ქვეყნებიდან, ისე ევროპოდან, ამერიკიდან, იპონიიდან, კორეიდან. ჩვენი მასპინძლობის შემდეგ, ბევრს სურვილი უჩნდება, უკან მობრუნდეს. ვინც ჩვენთან რჩება, ყველა აღფრთოვანებული ბრუნდება უკან. ღვინის გარდა, ძალიან მოსწონთ ჩვენი განსაკუთრებული სამზარეულო, თონეში საკუთარი ხელით აცხობენ შოთებს, ავლებენ ჩურჩხელას, წალამზე წვავენ წვადებს და შეუძლებელია ამ ყველაფრით ძალიან კმაყოფილი არ დაბრუნდე შენს ქვეყანაში“ – გვიყვება გიორგი ხუციშვილი.

„ძმები ხუციშვილების“ მარნის ღვინო რამდენიმე დღეში ამერიკის შეერთებულ შტატებში გაიგზავნება. პროდუქციით დაინტერესებულია ევროპაც.

„ამერიკაში გასაგზავნად  ჩამოსხმული გვაქვს ღვინო, ეტიკეტებიც  დაკრული და რამდენიმე დღეში გავგზავნით. ეს არის თეთრი, მშრალი, საფერავის წითელი მშრალი და რქაწითელი. რაც შეეხება ევროპას, დაინტერესებულია პოლონეთი, ქვევრის ღვინოს მიმართ ინტერესს სლავური ქვეყნებიც გამოხატავენ და ვცდილობთ გერმანიისა და ბელგიის ბაზარიც ავითვისოთ“ – გვიყვება გელა ხუციშვილი.

და ბოლოს, ვისაც უყვარს ნატურალური კერძები, საკუთარი ხელებით გამომცხვარი შოთები, საკუთარი ხელებით ამოვლებული ჩურჩხელები, წალამზე შემწვარი წვადები, სუფთა ჰაერი და ყველაფერი ნატურალური, თქვენ უნდა მოხვდეთ “ძმები ხუციშვილების ღვინის მარანში”.  ასევე გაითვალისწინეთ, რომ აქ აუცილებლად ჩამოგისხამენ თქვენი სახელობის ღვინოს, თქვენივე ფოტოსურათით.    

ეკა გულუა,

სპეციალურად „მედიაცენტრი მთავარისთვის“ „ძმები ხუციშვილების ღვინის მარნიდან“

მსგავსი თემები

32 Thoughts to “გაცოცხლებული უძველესი ვაზის ჯიში, 2 საუკუნოვანი ქვევრი, 6 სახეობის ღვინო და „ქრისტეს საფლავის მიწა“ ძმები ხუციშვილების მარანში”

  1. I used to be more than happy to find this internet-site.I wished to thanks for your time for this wonderful learn!! I undoubtedly having fun with each little bit of it and I’ve you bookmarked to take a look at new stuff you blog post.

  2. naturally like your website but you have to check the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I in finding it very bothersome to tell the reality however I will surely come again again.

  3. I enjoy you because of your entire efforts on this site. Kim delights in getting into investigations and it’s obvious why. A number of us notice all relating to the lively form you give invaluable items through this website and even inspire response from some other people on this matter so our girl is actually starting to learn a lot. Enjoy the rest of the year. You have been doing a very good job.

  4. Its like you read my mind! You seem to understand a lot about this, such as you wrote the e book in it or something. I think that you can do with a few p.c. to pressure the message house a little bit, but instead of that, that is fantastic blog. A great read. I will definitely be back.

  5. Some genuinely nice stuff on this site, I like it.

  6. This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

  7. Thanks a bunch for sharing this with all of us you really know what you are talking about! Bookmarked. Please also visit my website =). We could have a link exchange agreement between us!

  8. I see something genuinely interesting about your web blog so I saved to fav.

  9. I simply had to say thanks once more. I am not sure the things I might have handled without the entire solutions provided by you concerning such area. It actually was a very terrifying issue in my view, however , discovering this professional mode you managed it forced me to cry for contentment. I’m just grateful for the information as well as have high hopes you comprehend what an amazing job you’re providing instructing many others all through a site. I know that you have never come across any of us.

  10. I love it when people come together and share opinions, great blog, keep it up.

  11. I like this weblog very much, Its a very nice spot to read and obtain info .

  12. Hey, you used to write fantastic, but the last few posts have been kinda boring?K I miss your super writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

  13. I simply could not leave your website prior to suggesting that I extremely enjoyed the usual information an individual supply for your visitors? Is going to be again continuously in order to check out new posts.

  14. The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you werent too busy looking for attention.

  15. you have a great blog here! would you like to make some invite posts on my blog?

  16. You could definitely see your expertise in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always go after your heart.

  17. Thank you, I have just been searching for info about this subject for ages and yours is the best I’ve discovered so far. But, what about the conclusion? Are you certain about the supply?

  18. My spouse and I absolutely love your blog and find many of your post’s to be what precisely I’m looking for. Does one offer guest writers to write content for you personally? I wouldn’t mind producing a post or elaborating on many of the subjects you write in relation to here. Again, awesome web log!

  19. I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

  20. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Magnificent. I’m also a specialist in this topic so I can understand your effort.

  21. F*ckin’ awesome things here. I am very glad to see your article. Thanks a lot and i’m looking forward to contact you. Will you please drop me a mail?

  22. Very interesting points you have noted, appreciate it for posting. “The only thing worse than a man you can’t control is a man you can.” by Margo Kaufman.

  23. Hello my friend! I wish to say that this post is amazing, nice written and come with approximately all important infos. I would like to peer extra posts like this .

  24. It’s actually a great and useful piece of info. I am happy that you just shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

  25. WONDERFUL Post.thanks for share..more wait .. …

  26. I found your weblog website on google and examine just a few of your early posts. Proceed to maintain up the superb operate. I just additional up your RSS feed to my MSN Information Reader. In search of ahead to reading more from you in a while!…

  27. I believe this internet site has some rattling good information for everyone :D. “Heat cannot be separated from fire, or beauty from The Eternal.” by Alighieri Dante.

  28. I simply could not leave your web site before suggesting that I really loved the usual information a person supply to your visitors? Is gonna be again frequently to check out new posts.

  29. I am curious to find out what blog platform you happen to be using? I’m having some minor security problems with my latest website and I would like to find something more secure. Do you have any suggestions?

  30. I needed to write you a tiny word to finally say thanks the moment again with the stunning thoughts you’ve contributed above. It is certainly generous with people like you in giving openly all most of us could possibly have offered for an electronic book in making some cash for their own end, most importantly now that you could have done it in case you considered necessary. The ideas in addition acted to become a easy way to realize that other people online have similar eagerness like my personal own to know good deal more concerning this problem. Certainly there are millions of more fun moments up front for individuals that check out your blog post.

  31. obviously like your website however you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to inform the reality then again I will certainly come back again.

  32. You have observed very interesting details ! ps decent website .