გადამუშავებული ხორცის მიღება კუჭ-ნაწლავის კიბოს რისკს ზრდის – ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის კვლევა

ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის ექსპერტებმა გადამუშავებული ხორცი თამბაქოსა და ალკოჰოლის მიღებას გაუთანაბრეს, ვინაიდან, კვლევის შედეგად, ყოველდღიურად 50 გრამი ასეთი პროდუქტის მიღება კოლორეკტალური(კუჭ-ნაწლავის კიბო) წარმოქმნის რისკს ზრდის. 

მეცნიერების დასკვნით, წითელი ხორცი(ძროხა, ღორი, ცხვარი) შესაძლოა, კარცეროგენს წარმოადგენდეს. თუმცა, მონაცემები, რომლებიც აღნიშნულ ფაქტს დაადასტურებენ – არასაკმარისია.

ცნობილია, რომ გაღვივებული ნახშირის ზემოქმედებით წარმოქმნილ მაღალ ტემპერატურაზე დამზადებულ ხორცში წარმოიქმნება მთელი რიგი კარცეროგენები: პოლიციკლური არომატული ნახშირწყლები, ჰეტეროციკლური არომატული ნახშირწყლები და ა.შ. 

გარდა ამისა,  გადამუშავებულ ხორცში (ძეხვეულში, სოსისებსა და ბეკონშიც) ხორცი მხოლოდ 15%-ს შეადგენს. დანარჩენი გახლავთ სახამებელი, სხვადასხვა გემოს გამაძლიერებელი, საღებავის ფიქსატორები, ვადის გამახანგრძლივებელი კონსერვანტები და ა.შ. დანარჩენ 50%-ს შეადგენს კანი, ძვლები და სუბპროდუქტები.

მსგავსი თემები

One Thought to “გადამუშავებული ხორცის მიღება კუჭ-ნაწლავის კიბოს რისკს ზრდის – ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის კვლევა”

  1. Greetings from Los angeles! I’m bored at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break.
    I enjoy the information you provide here and can’t wait
    to take a look when I get home. I’m surprised at how fast your blog loaded on my cell phone ..
    I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, superb blog!